Kompletny przewodnik po świątecznym winie

Organizowanie świątecznego wina może wydawać się wyczerpujące wśród pozostałych obowiązków. W jednej chwili masz długą listę dekoracji, składników na lunch, prezentów do kupienia i nie zapomnij zamówić szynki. Jednak dla miłośników wina jest jeszcze jeden element, który wymaga uwagi. Oto przewodnik, który ułatwi ten dzień; od odpowiednich win do łączenia z każdym daniem, po odpowiednie kieliszki zapewniające optymalny smak; podstawowe rzeczy, które często zostały zapomniane w te Święta Bożego Narodzenia.

Wina doskonałe

Aby rozpocząć przygotowania, najlepiej najpierw zdecydować się na wina. Jeśli chcesz połączyć doskonałe jedzenie z doskonałym winem – nie mów nic więcej. Oto, jakie wina pasują do potraw najczęściej prezentowanych podczas Świąt Bożego Narodzenia.

Jeśli zaczynasz od stylu, oferując ser i ostrygi, to prosecco doskonale pasuje. Jego lekka konsystencja i minimalna kwaskowatość to idealna pomoc dla słonych ostryg. Prosecco dobrze komponuje się również z łagodnym serem, a także świątecznymi potrawami, takimi jak quiche i ciasta. Wypróbuj Artwine Prosecco 2017.
W przypadku jasnego białego mięsa nie ma bardziej odpowiedniej odmiany niż chardonnay – jego subtelnego piękna nigdy nie należy przytłaczać bogatymi i dekadenckimi potrawami. Spróbuj win 2015 The Vivienne Denmark Chardonnay.
Zdecydowałeś się na łososia jako swoje główne mięso w te święta? Następnie spróbuj pinot noir. Jego jasna kwaskowatość, zniewalająca złożoność i bogate właściwości owocowe podkreślają delikatny smak łososia. Wypróbuj Pinot Noir 2017 Topuddle Vineyard.
Jeśli wybrałeś jagnięcinę lub wołowinę, najlepiej nadaje się cabernet sauvignon. Te bogatsze mięsa dobrze komponują się z pełnowartościowymi winami o mocnej taninowej strukturze. Wypróbuj 2017 Robert Oatley Margaret River Cabernet Sauvignon.
Na deser, czy to bożonarodzeniowe puddingi, tarty owocowe, czy inne smakołyki, wybierz słodkie wino. Nawet jeśli Twój deser jest również słodki, wraz z winem będą cudownie tańczyć na podniebieniu. Wypróbuj 2016 Baileys of Glenrowan Winemakers Selection Rzadki stary Muscat.

Właściwe szkło

Nie trać dnia na mycie szklanek, większość win wymaga własnych, które i tak najlepiej uzupełniają ich charakter.
Do prosecco użyj wysokiego kieliszka fletowego. Przypomina kieliszek do szampana, ale ma odrobinę więcej treści. Dzięki temu bąbelki nadal bulgoczą, a aromaty również rozkwitną.
Do chardonnay użyj małej szklanki w kształcie litery U. Kieliszki Chardonnay wykorzystują niewielkie miseczki, które zapewniają zapachy bezpośrednio w nosie, a smaki bezpośrednio do gardła.
W przypadku pinot noir użyj szerokiego, zaokrąglonego szkła, które jest prawie w kształcie litery S. Kształt pozwala na oddychanie bogatszymi czerwieniami.
W przypadku cabernet sauvignon użyj szerokiej miski podobnej do pinot noir, choć nie tak zgrabnej. Ma to na celu zintensyfikowanie aromatu cabernet sauvignon, zamiast dawać mu zbyt dużo miejsca na oddech.
Do win słodkich używaj małych kieliszków z małą oprawką. Gwarantuje to, że słodycz nie przytłoczy ust, wchodząc bezpośrednio w plecy.

Wiaderko na lód chłodzący

Wiaderko z lodem nie tylko dodaje blasku stołowi, ale jest również przydatne, gdy szklane mosty są puste. Uważaj jednak, wkładając wino do wiadra. Niektórzy nie są świadomi tego, że ich butelki stoją na górze, a nie w lodzie. Aby uniknąć tego problemu, po prostu dodaj odrobinę wody do wiadra. Musujące, szampan i prosecco należy zawsze podawać „na zimno”, a większość białych i jaśniejszych czerwonych win należy podawać „na zimno”. Wspaniałe wina do schłodzenia to: 2013 Clover Hill Vintage Methode Traditionnelle, 2012 Singlefile Run Free Sauvignon Blanc Semillon i 2017 Hoddles Creek Estate Wickhams Road Gippsland Pinot Noir.

Pomocny karafka

Kolejnym imponującym akcentem na stole jest karafka. Jego rolą jest oddzielanie wina od osadów, a jednocześnie dostarczanie tlenu do otwierania aromatów i smaków. Dekantowanie jest zalecane w przypadku większości młodych czerwonych odmian, a szczególnie odważnych odmian, takich jak syrah i cabernet sauvignon. Istnieje wiele kształtów do wyboru, które dodadzą blasku Twojemu świątecznemu stołowi i oczywiście wina.

Niezbędny otwieracz

Czy kiedykolwiek byłeś w tarapatach posiadania zakorkowanej butelki wina i bez korkociągu? Oszczędź sobie dramatu i wyposaż się w niezbędne rzeczy. Dostępnych jest wiele odmian z różnymi funkcjami, a także są one dość stylowe. Oto wskazówka dotycząca otwierania: użyj dołączonego noża, aby starannie otworzyć uszczelkę i przy tym naciśnij korek. Dzięki temu butelka jest otwierana precyzyjnie i nie wyskoczy nieoczekiwanie, uderzając gości podczas lunchu.

Jedna myśl na temat “Kompletny przewodnik po świątecznym winie

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s